Zöldség-Gyümölcs kereskedelem

Legyünk tudatos és kritikus vásárlók, fogyasszunk közvetlenül a helyi termelőktől! Az élelmiszer termelés-és kereskedelem jelenlegi rendszere nem képes garantálni, hogy egészséges, biztonságos, azonosítható élelmiszer kerüljön asztalunkra. A nagy üzlethálózatok el vannak árasztva Nyugat-Európából származó élelmiszerekkel: tej-imitátumok, fagyasztott dán sertésfejből készült húskészítmények, dioxinos tojás, dioxin tartalmú sertés- és csirkehús, valamint egyéb bizonytalan összetételű élelmiszer készítmények. Úgy tűnik védtelenek vagyunk e téren, miközben egészségünk életminőségünk nagymértékben függ tőle. Mindezekkel szemben jogos elvárásunk az, hogy az egészséges élelmiszer a természetes tápláléklánc keretében megtermelt tápláló-és hatóanyagokban gazdag, valamint biológiai aktív anyagokkal és élvezeti értéket adó tulajdonságokkal telített, toxikus anyagoktól mentes alapanyagokon alapuljon. Továbbá a tárolás, feldolgozás és forgalmazás folyamatában semmilyen káros és durva behatás, valamint szintetikus vegyszerkezelés ne történjen. A kockázatok csökkentésének egyik legbiztonságosabb módszere az élelmiszerlánc lerövidítése. Nem helyeselhető az az eljárás, mely szerint dél-Békésből elszállítják a tejet a 300 km-re lévő feldolgozóhoz, majd újabb 300 km-t utaztatják vissza a fogyasztóhoz. Gondoljunk bele, hogy a szállítás mintegy 600 km-es távolságában milyen nagy környezeti káros anyag kibocsájtással jár. A hazai termékek pártolásán túlmenően legyünk környezet tudatos vásárlók, és fogyasszunk helyben előállított egészséges élelmiszereket. Tegyünk meg mindent, hogy közvetlenül a termelőktől kerüljön az asztalunkra az élelmiszer. Erre jó lehetőséget kínál Mórahalmon a közelmúltban megnyílt KENYÉRVÁRÓ elnevezésű üzlet, amely országosan is követendő példát mutat. Kínálatuk: friss zöldség-, gyümölcs, burgonya, valódi termelői méz, finom házi jellegű savanyúságok, száraz tészták, kenyér, péksütemények, házi tehéntej, tejföl, juhtúró, kecskesajt stb… Újdonság az emeleti húsbolt, ahol magyaros ízesítésű házi jellegű húskészítmények kaphatók. Nekünk magyaroknak is el kell jutni arra a szintre, melyet az osztrákok és a svédek követnek a hazai termékek pártolása terén. ők már tudatos vásárlók! A svéd fogyasztó az üzletben nem vásárolja meg a 10 koronáért kapható édes ízű import szamócát, hanem csak a 25 koronáért kapható savanyúbb svéd szamócát, mondván, hogy ez hazai. Az osztrák vásárlók előnyben részesítették az olcsóbb spanyol import paradicsomot a drágább hazaival szemben. A társadalom illetékesei tudatosították a fogyasztók között, hogy a spanyol paradicsom mintegy 1600 km-t utazik, nagy káros anyag kibocsájtás melletti környezetterhelést okozva. Ezt már az osztrák fogyasztók nem akarják, ezért a kissé drágább hazai termékeket vásárolják. Legyünk öntudatos vásárlók, támogassuk a helyi előállítású egészséges termékeket vásárlásainkkal. Ugyanakkor legyünk tudatos és kritikus vásárlók is a saját egészségünk érdekében. Az élelmiszeripari konszernek évente több milliárdot költenek élelmiszer reklámokra, amit a vásárlókkal fizettetnek meg. Minél több feldogozási fázison megy át egy élelmiszer, annál több adalékanyaggal „tölti meg” a gyártó. Ezek az adalékok: tartósítószerek, antioxidánsok, étkezési savak, íz szabályzók, édesítőzerek, színezékek, állomány módosítók, zselésítok, surítok, térfogat növelők. Mindezeket elkerülhetjük, ha helyi készítésű magyaros jellegű egészséges termékeket vásárolunk. Magyar terméket a magyar fogyasztónak!
 
 
 
   
Kenyervaro1
 
Kenyervaro2
  Kenyervaro3    
Nálunk jártak a Szépek Szépei. A linkre kattintva olvashatja a cikket